De tre bedste gamle danske film fra 1950erne

Taler vi om de bedste danske film fra 1950erne skal vi lede i spændingsfeltet mellem “far til fire”, Morten Korch klassikere og en helt uden for kategori – “Ordet” af Dreyer.

Gennem ASA kom en lind strøm af Morten Korch film. Korch var en forfatter der skrev folkekære idylliske romaner om livet på landet – og en kontrast til den tid Danmark lige havde været igennem med krig og ødelæggelse.

Som nr. 3 har vi valgt en populær og for tiden typisk film. “De røde heste” fra 1950 er en bestseller fra den tid man så film i biografen og man var des og dus.

Lidt atypisk var instruktøren kvinde. Alice O´Fredericks, som også lavede “Far til fire”-filmene og særdeles produktiv. Hovedrollen er ingen ringere end Poul Reichardt, som i denne rolle slog helt igennem og sammen med Dirch Passer tog sig af en stor del af hovedrollerne.

Det er landidyl og heltene er helte og skurkene er skurke. Man ved straks hvem der er hvem – og det hele er sort/hvidt – også på skærmen. Nyd den en aften uden børn og the og småkager.

En flot musical som gamle danske film fra 1950ernes nr. 2

“Mød mig på Cassiopeia fra året efter – 1951 – er lige netop nu på teateret. Det er musik af Kai Normann Andersen – og det er smukt og på mange måder nutidigt. Her tager en muse – flot spillet af Bodil Kjer – til Jorden fra Olympen og forelsker sig naturligvis.

Den bedste gamle danske film fra 1950erne

Det er ikke nemt at pege entydigt, da der er så mange genrer og retninger. Altså for Danmark. Der er børnefilm og familiefilm – og så står “Far til fire” bare i kø. Vi kunne også have tager “Café Paradis” som en dyster og med løftet pegefinger advarer mod alkoholens farer. En far der taler om stemmer der lokker og en trist dreng, der bare ønsker sin rigtige far tilbage. VI har dog valgt at tage Dreyers Ordet, som taler til alvoren, kunsten og ikke mindst er baseret på Kaj Munks skuespil af samme navn.

Kaj Munk og Dreyer

Er der nogen der har kunnet levere dybde er det Munk og Dreyer. Filmen kredser om Kaj Munks Hjemstavn Vedersø. Det er her At Kaj Munk virkede som præst – og det bliver mere lokalt og stemningsfyldt af at det er fiskere og bønder fra området der er med som statister.

Ordet var ikke bare populær og anerkendt i Danmark, men fik som en af  de første stor hæder på årets Venedig-festival, hvor han modtog en lidt længe ventet hæder og ikke mindst den store pris på Festivalen.

Loonii.dk - Danmarks største udvalg af Danske film på DVD

Flere nyheder

Skriv en anmeldelse til filmen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *