De grønne slagtere

8. marts 2003

6-dagesløbet

18. august 1958

5 mand og Rosa

13. november 1964

Fem raske piger

20. august 1933

Tre piger i Paris

12. oktober 1963

2 minutter for sent

15. august 1952

Walter og Carlo: I Amerika

24. november 1989

Vores lille by

8. november 1954

Alle film har deres særpræg af charme. Når det gælder gamle danske film, så er det især humoren og de meget velkendte stjerner, der især gennem 1960erne og frem til 1990erne var fast inventar. Danmark er et lille land – og det kan især mærke på  antallet af mandlige som kvindelige stjerner. Det bliver ret smalt både på mande, men især på kvindesiden.

Danske mandlige stjerner

Ove Sprogø, Morten Grunwald, Poul Bundgaard er bare Olsen Banden, men alle havde roller i alle mulige andre film og serier. Hvor Ove Sprogø udfoldede sig i Matador, der vel nærmest er dansk folkeeje, sammen med Morten Grunwald, så beherskede Poul Bundgaard sangen og musikken også. Det blev hans indgangsvinkel til film som “Et eventyr for tre” og “Det er så yndigt at følges ad”, men potentialet nok først ses som skibskok i “Een pige og 39 sømænd”. Fælles for alle tre Olsenbandemedlemmer er at de gennem en meget lang karriere udfolder deres talent til alle aspekter og roller. Fra helt til skurk, fra følsom og empatisk til iskold og kynisk. Sympatiske Sprogø som Dr. Hansen over den komiske anti-autoritative vaneforbryder Egon Olsen med en plan der virkelig er imaginær til den kedelige embedsmand i den forsvundne fuldmægtig, der bare vil leve et andet liv. Altsammen vidner om de mange roller til få personer.

Dirch Passer – det komiske ikon

Skulle det være sjovt, så blev Dirch Passer skrevet ind i filmen. Det var faktisk lidt som i amerikanske film i dag, hvor et halvdårligt manuskript skal løftes af en kendt skuespiller. Sådan gik det over et kvart århundrede med Dirch Passer, som løftede enhver dansk folkekomedie op i et niveau, hvor man kunne grne med. Dette har helt fortjent givet ham status, som en af dansk films helt store. Som vicevært i “Det støver”-filmene, hvor han iøvrigt med et ret godt ensemble, får løftet niveauet for dansk film. I Frk. Nitouche og i samspil med Lone Hertz, som syngende og dansende Celestin/Floridor og i “Sommer i Tyrol” og naturligvis overfor Gitte Hænning i “Han, Hun, Dirch og Dario”. Sidstnævnte er der du kender “lille frk. himmelblå”, som de fleste lidt ubevist kan synge med på.

Kvindelige danske stjerner

Bodil Udsen, Malene Schwartz, Ghita Nørby og Susse Wold er en kvartet der er svær at komme udenom. Hvor samspillet – og kontrasten – mellem Ghita Nørby og Malene Schwartz i Matador virkelig er en sjov historie. For historien er at de skulle – og søgte – den modsatte rolle. Det var Balling og Lise Nørgaard, der havde øje for dynamikken der ville og kunne opstå, hvis de byttede roller. Bodil Udsen blev især kendt for “Poeten og lillemor”filmene og naturligvis en af de serier, der også har samlet de danske skuespillere: “Huset på Christianshavn”. Her hersker hun værtshuset “Rottehullet”, som livsklog kvinde der med rummelig har plads til lidt af hvert. Især hvis de vil have en øl at skylle gemytlighederne ned på. Susse Wold er den erotiske kvindelige skuespiller, som man lærer at kende – uden rigtigt at kende dybden af hende. Du får hende serveret og bliver draget ind i de brune øjne og længes efter mere. Hun er ligetil og mystisk på samme tid. Solbjerg Højfeldt har lidt samme udstråling, hvilket vi fik i Lars von Triers “Riget”.

Alle film – for alle os til alle jer

Det er lidt af en gave at få lov til at udfolde gamle danske film for alle, der har lyst til at læse med. Det er et univers, der bliver ved med at udfolde sig – og som er en vigtig inspirationskilde til vore dages instruktører. Her på siderne kan du læse – og dykke ned i – meget mere om film, skuespillere og instruktører, der alle har sat deres præg på dansk film gennem tiderne.