ghita nørby

Det kan lige nu være svært at skelne mellem personen Ghita Nørby og skuespilleren Ghita Nørby hvis film er en inspiration. Eller rettere indstillingen, indsatsen og hæderen for den performance der bliver givet – hvergang

Ghita Nørby film går fra birollen til hovedrollen – og ind i solorollen. Den alt overskyggende hovedrolle som “Dansen om Regitze”, hvor hun trods anstændigt modspil – og især medspil – fra Fritz Helmuth er altdominerende. Hun gør det samme som Ingeborg Skjern – og havde Matador været en film var hendes præstation nok i den klasse, der havde givet den Oscar-potentiale alene.

Gamle danske film stjerner 

Når det kommer til de lidt mere sjældne danske kvindelige gamle danske film stjerne, så er Ghita Nørby i al fald ikke til at komme udenom. Det er en karriere over 50 år og lidt af en forvandling fra meget køn og ung skuespillerinde til Diva og primadonna med ret til at råbe i radioen.

De bedste Ghita Nørby film gennem tiderne

Der er alt tid delte meninger om hvilken film, der er den bedste. Og kommer du så ind på præstationer, så bliver billedet endnu mere bredt og broget. Det er dejligt med mange meninger – og her er vores.

Som en flot treer mener vi at “Her i nærheden” af Kasper Rostrup er en af de bedste præstationer. Det er igen med forlæg af Martha Christensen, som vi kender det fra Dansen med Regitze. Denne gang er det som den stærke mor, der med alt hvad hun har i skuffen af modbydeligheder forsøger at beskytte sin søn – der er autist – mod en anklage om drab.

Riget i med- og modspil

Lars von Trier er kendt for at få det bedste ud af sine skuespillere. Og selvom Riget både findes som TV-serie, film og teater har vi valgt denne som næstbedste præstation for Ghita Nørby. For hun er kendt for at have sagt ja til det meste – undtagen radiointerviews måske – men hun har både haft brug for et godt manuskript, en stærk instruktør  og ditto modspil. Med Ernst Hugo Jæregård og Lars von Trier får hun det hele.

Dansen med Regitze

Ghita Nørby og “Dansen med Regitze” er et epicenter af drama. Her er drama og modspil. en fantastisk historie udspiller sig. En indre om livet på godt og ondt og en ydre om livet i danmark og det provensielle side om side med storbyen. Altoverskyggende bliver det med og om den stærke kvinde – et forvarsel om de helt moderne tider. For der er er ingen tvivl om at den stærke løvemor altid har eksisteret, men i den form for dominans og drama er helt nutidigt i en lidt ældre kulisse. Arbejderfamilien og den fællesskabsfølelse den påkalder sig er definerende for senere danske film.

Loonii.dk - Danmarks største udvalg af Danske film på DVD

Flere nyheder

Skriv en anmeldelse til filmen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *