Home Om os

Om os

Gamle danske film klassikere
Når det gælder gamle danske film er det svært at sige hvor man starter og hvor man slutter. “Formentlig aldrig”, ville en Lars von Trier sige mens han lavede sit tegn fra “Riget” og spøgefuldt sagde “at man skulle tage det gode med det onde”. Her tager vi det hele med – eller så meget som muligt. Det er de folkekære komedier til de hårdkogte dramaer. Dansk film har en særlig tradition – alsidighed. Samtidig er det som regel altid med et smil på læben. Det er Ove Sprogø med Poul Bundgaard og Morten Grunwald som bliver omdrejningspunktet for Henning Bahns  geniale indfald og dermed Olsen Bandens udfald. Hvem husker ikke scenen i det kongelige teater, hvor bor og musik bliver en symfoni af morskab. Det er Egon, Benny og Børge der ikonisk gør Valby til lidt mere af København og sætter den ene vanvittige publikumsrekord efter den anden i de danske biografer. Det er Skidegodt Egon.

Mere filmlegende
Henning Bahns var mildest talt alsidig og han spændte fra de komedien til alvoren i Lars von Triers Europa. Han er på mange måder katalysatoren for de helt store instruktører herhjemme, når de gælder gamle danske film. Men det er skuespillerne vi kender bedst. Ghita Nørby er dansk film og teater femme fatale eller rettere koryfæ. Titlen som femme fatale må nok tilskrives Susse Wold – både i Matador OG i “den kroniske uskyld”. Her sætter hun sin person ind med al sin erotiske kraft på henholdvis Bent Mejding (hendes mand i sit virkelige liv) og stakkels Tore. På film bliver de begge drevet til vanviddets rand  og ingen overlever mødet. De er begge i Susses vold og vidunderlige favntag.

Grebet af et grin
Er der en anden der har grebet os som Dirch Passer og holdt os i sin hule hånd gennem en hel film. Han har om nogen defineret dansk humor – og selv óm det vrimler med komedier, så er han den altoverskyggende. Sang, dans – og en genial timing. Og han gav alt hvad han havde på den store danske scene og såmænd også sit liv i sidste ende. Fra “Baronessen fra benzintanken” over “Sommer i Tyrol” til de ustyrligt morsomme “støv på hjernen-film”. Frk Nitouche og “Peters Baby” og måske allermest “Charles Tante”. Ja vi har alle vores favorit Dirch Passer film, men Charles Tante går virkelig lige i smilebåndet. Her får han med- og modspil som det også var tilfældet i form agf Ghita Nørby som Baronessen fra benzintanken og ikke mindst hans partner in comic – Keld Petersen. Det var Kellerdirk på de skrå brædder og et liv udenfor, der nærmest var diamentralt modsat dystert. Men hvor Keld Petersen dør meget ung holder Dirch Passer til over 100 film over 30 år.

Et kapitel for sig
Man kommer helt ikke udenom Ghita Nørby. Skal man tale om langtidsholdbar og en diva, en scenekunstner og kvinden som har sat et præg på de fleste danske film fra 1960erne og frem  så er det Ghita Nørby. Matador og Riget, Babettes gæstebud og Den gode vilje – ja selv i 2015 tager hun en dominerende rolle i “Hus, spejl, nøgle” – og hvem husker ikke “Dansen om Regitze” med Frits Helmuth.