Home Nyheder Folkekomediens comeback

Folkekomediens comeback

Folkekomediens comeback

Hvis man skal finde en fællesnævner for Danmark og danskere er det humoren. Du finder den alle vegne og særligt på film. Her står der en kø af lystspil, komedier og klassiske gags, som er blevet en fælles referenceramme. De bedste filmcitater på dansk er ofte de sjoveste.

”Skidegodt Egon”, lyder det fra Morten Grunwald eller bare Benny fra Olsen-banden. Dansk films folkekomedie og succes nr. 1 er Olsen-Banden og med Olsen- Banden en perlerække af sjove citater. Bedst er Egon Olsen, når han klassificerer enten sine medsammensvorne som hundehoveder og hængerøve – eller den tids storkapitalister som bovlamme bidesild og lumpne lus. Der er ingen tvivl om at manuskriptforfattere har haft en fest, når de skulle lægge ordene i Egon Olsens mund. Yvonne og den frie kvinde fik også læst og påskrevet. Så ti dog stille, Sindssyge kvindemenneske, lyder det i hver film, når Yvonne har rystet sine røde lokker og åbnet sin ditto røde mund.

Det berømte hierarki

Når Egon banker til Yvonne kunne Keld være sikker på at være næste led i rækken. Det sølle skvat, tøffeldyret og den feje hund var ord på den moderne mand, der for længst havde lagt nosserne til depot hos sin kone og underdanigt troede, at bare han gjorde som der blev sagt var alting godt.

Benny blev billedet på den dovne optimist, der lykkedes i det små og ikke mindst med damerne. Happy go lucky blev hans gebet. Dette afholdt dog aldrig Egon fra at kalde ham for både pjalt, pjok og en skidespræller. Med Egon og Yvonne som de styrende kræfter var man sikker på at de småfede bønder kom ned med nakken – i al fald for en stund.

Fra revy til det store lærred

Var der noget der hang sammen var det Kellerdirk. Eller sagt på en anden måde, der var et direkte link fra revy til film med humoren som fællesnævner. Men hvor kvaliteten og folkekære og nære lå i revyen, så kom populariteten og kvantiteten på film. Der blev op gennem 50erne og 60erne sprøjtet film ud med Karl Stegger, Dirch Passer, Kjeld Petersen, Ib Schjønberg og naturligvis Arthur Jensen. Arthur Jensen var som mange andre aktiv i revy, film og serier. Han er en af de få der har haft en gennemgående ikonisk rolle i både Huset på Christianshavn og Matador. Skuespillerne levede et hårdt liv – og der var tradition for masser af alkohol både før og efter man havde været på. Makkerparret Kellerdirk dør henholdsvis før og på scenen begge efter et tumultarisk liv med latter og gråd.

KellerDirk som storleverandører i jokes

En rille kører hvileløst rundt. Over den sorte vinyl ruller alle sjove jokes frem. ”Der sidder tre mand på en tømmerflåde”, så er vi i gang. Kjeld Petersen fortæller og selvom man ikke kan se ham, så fortæller hans karakteristiske stemme alt. Dirch er den skeptiske, spørgende og ikke mindst manden der spiller Kjeld op – og ned. Det er en symfoni af hvor stemmeføring, timing og tilrettelæggelse lægger top og bund på humoren. Klassekammerater er den store forvekslingskomedie og det er to af de største sketches i dansk komik. Ironisk tog Kjeld Petersen slet ikke humoren alvorligt og det er måske en af de største tragedier.   

Alle sjove jokes

Når du skal have humoren med til talen til konfirmanden eller bare en scorereplik i baren – en icebreaker på vej i trussen på en DJØFFER – der sjældent har humor før de før gin og tonics er skyllet ned. Men inden vejen er omlagt til sengekanten er det godt med et par velvalgte ord. Intelligente kvinder skal jo helst tales til hjernen før resten af kroppen kan aktiveres. Den grove sorte humor er både dansk og britisk – og du kan finde eksempler her.